Aija Speville

Aija Speville är en konstnär som gillar olika konstnärliga uttryckssätt. Hon har målat i akryl och olja länge men börjat experimentera med färger och olika tekniker. Hon är intresserad av de nordiska djuren, det arktiska ljuset med dess färgskiftningar och av hennes skapande makt för fantasier, känslor och för berättandets konst.

Aija hämtar sin inspiration och kraft från sin älvstuga som ligger intill den ryska gränsen i Norra Finland. Just nu arbetar hon med plexiglas, grafik och blandtekniker. Hennes tavlor finns representerade bl a i Skepptuna kyrka och i ABF´s lokaler i Stockholm. Hon har arbetat som bildlärare och gått i konstskolor både i Sverige och Finland där hon också är medlem i konstföreningen ”Sommargrafikerna” som ställer ut under våren och sommaren.


Tel: 0705-598 545

Birgitta Olsson Öndbo

Jag målar berättelser och vill forma sinnesstämningar i olja på duk. Jag spelar piano varje dag, ett annat sätt att berätta. Noter är tecken som blir musik, linjer och färger, lyrik. Chopin och Joplin lär oss se verkligheten bättre.

Min konstnärsbana innehåller studier vid Uppsala universitet (Filkand examen i konst och litteratur) och kurser vid bland annat Wiks folkhögskola, Folkuniversitetet och Medborgarskolan i Uppsala. Jag målade i några år med ÅC Danell på Aguélimuséet i Sala och nu, sedan ett år, med en konstnärsgrupp hos Kajsa Haglund i Uppsala. Utställningar har jag haft sedan 2004, bland annat i Uppsala, Stockholm och Tyskland. Jag bjuder även in till konstrundor på gården.


Adress: Öndbo, 74046 Östervåla
Web: www.birgittaolsson.se
E-post: birgittaondbo@gmail.com
Tel: 072-2119510

Carina Zilén

Uppvuxen i Uppsala, gift med Håkan och vi har 2 barn. Bor i Rickbacken utanför Östervåla. Jag är aktiv medlem i HantverksCentrum där mina sydda alster säljs.

Fick min första symaskin när jag fyllde 7år. Syintresset har jag fått av min mor som var sömmerska. Kläder syddes på beställning. 2006 gick jag min första Lappteknikkurs och blev helt tagen av tekniken, därefter blev det många kurser i traditionell Lappteknik. Under senare år har jag gått flera Art kurser där man inte arbetar från ett givet mönster utan skapar mer utifrån min känsla för tyg och färg. Håller kurser för nybörjare och syvana i Lappteknik och Quiltning. Jag är medlem i Silverquiltarna och Rikstäcket.


Adress: Rickbacken 117, 740 46 Östervåla
E-post: swipe.carina@telia.com
Tel: 0292-20079, 070-6233103

Catarina Forssén

Lusten att måla har jag haft hela livet. Jag roar mig med färg och form i alla upptänkliga material och sammanhang. Innerst inne är jag en akvarellmålare och akvarellens möjligheter är det jag fördjupar mig i.

För mig är det inte viktigt att bilden föreställer något som känns igen. Jag har istället en ambition att närma mig det abstrakta måleriet och försöker åstadkomma bilder som i första hand ”stämmer” färg- och formmässigt. Under en vistelse i Vejer de la Frontera, en liten spansk stad vid Atlantkusten, inspirerades jag av dess vita hus. Min första separatutställning dominerades av akvareller med titeln ”De vita husen”. Ann Nyströn Grundell, Håkan Lager, Gunnel Moheim, Björn Bernström och Hasse Karlsson har under åren inspirerat mig genom lärorika kurser. Medlem i Nordiska Akvarellsällskapet sedan 1989.


E-post: catarina.forssen@gmail.com

Catha Andresson

Jag, Catha Andersson bor i Upplands-Bro kommun sedan 45 år och är konstnär, förtroendevald och småföretagare inom design och konsthantverk. Under hela mitt liv har jag ägnat mig åt olika former av konstnärligt utövande — parallellt med andra arbetsuppgifter, förtroendeuppdrag och sysslor.

Jag har prövat på de flesta teknikerna inom det konstnärliga området. Mycket har jag lärt mig av min mor som var utbildad konstnär och teckningslärare. De senaste 10 åren har jag koncentrerat mig på att måla tavlor.


Web: www.cathaandersson.n.nu
E-post: catha@catha.se

Hanna Lagerkvist

Jag är född i Uppsala och uppvuxen lite utanför Östervåla, numera bor jag i Berlin där jag studerar musik på en skola som heter BIMM Berlin. Det viktigaste för mig är att få utlopp för min kreativitet, det kan vara genom måleri, poesi, fotografi, musik, eller vad jag än får för mig att göra. Jag vill beröra människor, och förhoppningsvis ge dem en ny synvinkel på saker och ting.

Just nu jobbar jag på en EP, för mig är det viktigt att låta konsten genomsyra hela mitt artisteri. Det inkluderar till exempel mina texter, skivomslag, musikvideor, scenografi, klädsel, och musiken i sig. Begränsa inte konsten; låt den flöda över och sprida sig så långt den kan.


Instagram: @sofiazeilon

Helene Hellström

Likt de flesta andra som ägnar sig åt måleri har jag alltid tyckt om att rita och måla. Lite mer seriöst har jag målat sedan slutet på 1990-talet då jag började gå på olika kurser i Uppsala. Jag har också varit på några målarresor i Sverige och Sydeuropa. Tekniken var först akvarell, sedan tillkom akryl som ett komplement och den senare har sedan många år bytts ut till oljefärger. Oljan är så härligt smetig och den torkar inte så fort som akrylfärg-en gör vilket innebär att man hinner slutföra en målning innan färgen på paletten har torkat. Akvarellmåleriet har jag de senaste åren återkommit till.

Att måla djur tycker jag om och de ska helst göra något, inte bara stå rakt upp och ner. Det kommer sig nog av att jag är intresserad av rörelse. Jag gillar därför även att måla vatten och vågor. Jag målar ofta och gärna byggnader. Det kan var interiörer, en del av en fasad eller en byggnad i ett landskap. Att måla samma motiv i olika tekniker är också något jag ofta roar mig med. Vackra blomster är ingenting för mig, jag intresserar mig mer för hur de ser ut när de vissnar. Ett nästan helt förmultnat blad kan vara oerhört vackert, det syns tydligt om man tittar noga.


Adress: Lilla Bångsnåret 8, 743 87 Bälinge
E-post: helene.hellstrom@icloud.com
Tel: 070-513 25 44

Inger Olsson

Mitt måleri och tecknande är ett intresse som jag periodvis har ägnat mig åt sen barndomen. På 1970-talet deltog jag i några oljemålningskurser under Yngve Östbergs ledning. 1987 deltog jag i en akvarellkurs vid Forsa folkhögskola under ledning av Margareta Jaric. Under åren som gått har jag ställt ut min konst att antal gånger.

1970-talet oljemålningar, 1986 blyertsteckningar i Östervåla bibliotek, 1988 akvareller i Östervåla bibliotek samt i Tärnsjö bibliotek som var en samlingsutställning med Heby kommuns lokala konstnärer.1993 akvareller i en bank i Östervåla, 1995 akvareller i Almqvist&Wiksells lunchres-taurang i Uppsala samt i Equmeniakyrkan, Östervåla, var en samlingsutställning med ortens konstnärer. Jag tycker om att växla mellan olika medier såsom blyerts, torr- och oljepastell och akvarell. Dessutom exprimenerar jag gärna med blandteknik. Mina motiv varierar mellan självupplevda naturområden, speciellt i Sverige, och motiv skapade utifrån min fantasi och skaparglädje.


E-post: inger.olsson1950@gmail.com
Tel: 070-379 1554

Lena Larsson

Jag heter Lena Larsson och bor i Tärnsjö där jag är född och uppvuxen. Jag älskar att skapa och ser möjligheter till det överallt. Får jag inte forma miljön runt mig som jag vill så trivs jag inte. Jag har målat akvarell sen 1991 och det är en teknik som passar mig bra och det är alltid lika spännande att starta med ett upp-spänt tomt akvarellpapper. Oftast startar jag med en “bild” i huvudet hur det ska se ut men vartefter jag målar kommer nya idéer fram och det hela slutar som något helt annat.

Jag använder mycket färg, ofta i många lager och de flesta bilderna sysselsätter mig i flera timmar innan jag förhoppningsvis är nöjd. Den tiden är som terapi då tid och rum försvinner och jag får ordning på mina tankar och tillvaron. Jag får också inspiration av att måla tillsammans med likasinnade. Man ger och tar och alltid dyker det upp roliga förslag på aktiviteter som kurser, utställningar, målarträffar hos varann osv. För mig är det livskvalitet.


Adress: Grällsbovägen 20, 74045 Tärnsjö
E-post: lenanossral@gmail.com
Tel: 0292-50939 eller 070-5470529

Lena Persson

Efter att ha flyttat till Orvenbo i Heby 2003 började jag 2005 göra mina första försök med akvarellmålning och det var minsann väldigt roligt. Gick då med i en målargrupp i Heby som träffades en gång i veckan och övergick så småningom att måla med akrylfärg. Jag målade mest djurbilder eftersom jag bodde utanför Heby bland kor, hästar mm vilket inspirerade mig mycket.

Jag blev så småningom intresserad av att måla med oljefärg och började på en kurs som leddes av ÅC Danell i Heby. Hela gruppen hade då under några år flera utställningar både i Heby och Sala. Senaste åren har jag gått på kurs för Erika Bengtsdotter i Uppsala där vi också haft flera utställningar.

Att måla har blivit något som jag gör nästan varje dag och efter att ha målat djur i flera år kan det nu även bli andra motiv. Jag går gärna långa promenader och då finns motiven överallt, blommor, himmel, solnedgångar m.m. med sina fina färger.


Adress: Orvenbo 153, 744 91 Heby
E-post: lena_peby@hotmail.com

Mälle Zeilon Lagerkvist

Mälle Zeilon–Lagerkvist (°1967, Vimmerby) skapar blandade verk där installation, målning och handarbete möts. Genom att tolka traditionella hantverkstekniker på sitt solklart egna sätt skapar hon objekt som utmanar, samtidigt som de går att förstå utifrån våra traditionella referensramar. Hon kommenterar vår politiska samtid med en klart personlig röst där blodigt allvar medieras genom en betänkt lekfullhet.

Under 2015 deltog hon i Liljevalchs Vårsalong med det kritikerrosade verket “Ut Ur Garderoben, Putin!”. Installationen utmanar med en busig charm Putin-regimens instrumentaliserade bruk av homofobi.


E-post: mallezeilon@yahoo.com
Instagram: mallezeilon

Yvonne Grahn

En stor del av mitt liv har kreatsat kring musik. Jag har alltid varit intresserad av konst och bild, och har under åren provat många tekniker, lera, kroki, akvarell, pastellkritor mm, men det var först när jag kom i kontakt med akrylfärgen som ginstan riktigt tändes. Efter alla år med musik i öronen sökte jag mig mer och mer till tystnadens musik; konsten.

Konsten är tystnadens språk och det oändligas uttryck. Bara du lyssnar för ett ögonblick så kan du få höra det. — C. Källman


E-post: konstgarden@gmail.com
Tel: 073-9842050